Kürtaj ankara’da kadın doğum uzman muayenehanelerinde ve özel hastanelerde istenmeyen gebeliğin sonlandırması için uygulanmakta olan tıbbı müdahale dir.Kürtaj işlemi yaptıracak kişi 18 yaşını doldurmuş olmalı,ayrıca kürtaj işlemi istenmeyen gebelik durumunda 10 haftaya kadar yasal olup 10 haftadan büyük gebeliklerde sadece anne isteği üzerine kürtaj yapılması yasaktır.Diğer bir deyişle 2.5 aylıktan büyük gebeliğin kürtaj yapılması kesinlikle yasaktır.
Evlilik dışı kürtaj yani kişinin resmi nikahi yok ise herhangi bir yasal engeli yoktur.Evlilik dışı kürtaj durumunda kişinin kendi kararı yeterli dir.
KÜRTAJ NASIL OLUR?
Kürtaj işlemine başlamadan önce hasta mutlaka detaylı bir muayeneden geçmelidir.Öncelikle hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olunmalı,hasta’da herhangi bir kronik hastalık oulp olmadığı, hastanın allerjik yapısı ve ilaçlara karşı allerjisinin olup olmadığı tesbit edilmelidir.Kısacası kürtaj işlemine başlamadan önce jinekolog hastanın sağlık özgeçmişi hakkında detaylı bilgilere sahip olmalıdır.
Aynı zamanda hastanın sürekli kullandığı bir ilaç varmıdır?,kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyormu?,bulaşıcı bir hastalığı varmıdır? ,hastanın kan grubu ve bebeğin babası ile arasında kan uyuşmazlığı olup olmadığı sorgulanmalı dır.İster vücudun herhangi bir yerinde varolan enfeksiyon durumunda ve özellikle vajinal enfeksiyon varlığında kürtaj işlemi enfeksiyon tedavisi bittikten sonraki zamana ertelenmelidir. Hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa bu ilaçlar kürtaj işleminden en az 72 saat öncesinden bırakılmalı dır. Anne-baba arasındaki kan uyuşmazlığı durumunda gebelik haftası 9 haftadan büyük ise kürtajdan sonra 72 saat içerisinde kan uyuşmazlık aşısı yapılmalıdır.
Bir sonraki aşama gebelik haftasını ultrason ile tesbit etmektir.Kürtaj işleminin yapılabilmesi için kesinlikle gebelik kesesinin ultrasonda görülmesi gerekir.Gebelik haftası ultrasonda görülmiyecek kadar küçük ise kürtaj işlemi ileri tarihe ertelenmelidir.Gebelik kesesi 10 mm’den küçük olan gebeliklerde yapılacak olan Kürtaj işlemi hasta sağılığı ve daha sonra sağlıklı gebelik geçirmesi açısından sakıncalıdır.Kürtaj sedasyon altında yapılacaksa hasta en az 6 saat öncesine kadar hiçbir şey yiyip içmemelidir.
Kürtaj işleminin ultrason eşliğinde vakum yöntemi ile yapılması en güvenilir yöntemdir.Bu şekilde Jinekolog kürtaj işlemini sonlandırdığında rahim içinde parça kalmadığından emin olmaktadır.
Kürtaj işlemi bittikten sonra hasta en az yarım saat dinlendirilip gözlemlenir.Hasta kendini iyi hissettiğinde 2 hafta sonra kontrola gelmek üzere eve gönderilir.Özellikle sedasyon altında yapılan kürtajdan sonra hasta o gün için araba kullanmamalı dır.
Kürtajdan sonraki 2 hafta hasta ağır spor yapmaktan,deniz ve havuza girmekten sakınmalıdır.Jinekolog hekimin önerdiği ilaç ve tedaviyi dikkatle kullanmalı,cinsel ilişkide bulunmamalıdır.Kürtajdan sonra adet döneminden daha fazla olan kanama varlığında,şiddetli kasık ağrısı durumunda hasta mutlaka hekimine başvurmalıdır.
Kürtajdan sonra bir sonraki adet dönemine kadar kanama olmaması görülebilecek normal bir durum olup , kürtajdan sonra kanamanın olup olmaması ve miktarı kişiden kişiye göre değişir ve bir standardı yoktur.Kürtajdan sonra ilk adet dönemi ortalama 1 ay olup 10 gün öncesi veya 10 gün sonasına kadar süre kısalıp uzayablir.Kısacası kürtajdan sonra ilk adet 20 ile 40 gün arası herhangi bir dönemde olabilir.
Kürtaj işlemi aslında mekanik bir yöntem gibi,vakum ile rahim içi boşaltılmasıdır.Fakat gebelik hormonları azalarak hasta adet görene kadar kanda yüksek olarak devam eder.Yani hasta kürtaj olduğu halde bir sonraki adet dönemine kadar gebelik testi yaptırdğı takdirde gebelik test sonucu pozitif olacaktır.
Kürtajdan sonra kişi güvenilir ve tıbbı korunma yöntemi kullanmadığı takdirde tekrar hamile kalabilmektedir.Hatta %5 hasta grubunda bu süre çok kısa olup 2 ay gibi kısa bir süre sonra hamilelik durumu yaşanabilir.Bu bağlamda unutmamlıki kürtaj bir korunma yöntemi olmayıp,gebelik için uygun dönemde olmayan kişiler mutlaka etkin bir korunma yöntemi kullanmalıdırlar.