Ankara kürtaj hizmetimiz için ayrıntılara girmeden önce en sık karşılaştığımız soru ve tanımlar ile başlayalım.
Kürtaj (Tıbbı terim:Küretaj): Genel anlamı:Rahim içini tıbbı yöntemlerle boşaltılmasına Kürtaj denir.
Bu içerikte Ankara kürtaj konusunda merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz. İstediğiniz sorunun cevabına hızlıca ulaşmak için İçerikte Neler Var? menümüzü kullanmanızı tavisye ederiz. Bu özenle hazırlanan geniş kaynağımızda cevap bulamadığınız sorularınız olursa 0(312) 440 76 75– 0536 064 7044 numaralarından bize ulaşabilirsiniz.
İstenmeyen gebelik : Anne sağlığı ile ilgili veya gebelikle ilgili herhangi bir problem olmadığı halde kişi sosyolojik veya psikolojik nedenlerden dolayı gebeliğinin devamını arzu etmemesi dir.Bu durumda Kürtaj işlemi ile gebelik sonlandırılır.Bu şekilde yapılan Kürtaj işlemi kendine özgü yasal çerçevesi vardır.Ankara’da istenmeyen gebelik Kürtaji kadın hastalıkları ve doğum uzman muayenehanelerinde ve özel hastanelerde sedasyon altında(uyuyarak) yapılmaktadır.
Kürtaj Ankara da sağlıklı ve güvenli Op. Dr. Müjde Koyuncu tarafından yapılmaktadır. Kürtaj gebeliğin sonlandırılmasıdır. Kürtaj Ankara da 10 haftaya kadar olan gebeliklerde yapılır.
İçerikte Neler Var?
- KÜRTAJ İŞLEMİ NİÇİN UYGULANIR ?
- GEBELİK SONLANDIRMASI İÇİN YAPILAN KÜRTAJ İŞLEMİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR? KÜRTAJ NE ZAMAN YAPILIR?
- GEBELİK SONLANDIRMA DURUMUNDA YASAL SÜREÇ NASIL İZLENİR? KÜRTAJ YASASI NASIL İŞLER? KÜRTAJ YASAL MI?
- İstenmeyen gebelik sonlandırma vakalarında:
- KÜRTAJ KAÇ HAFTAYA KADAR YAPILIR?
- GEBELİĞİN KAÇ HAFTALIK OLDUĞU NASIL HESAPLANIR?
- KÜRTAJ İŞLEMİ KİMLER TARAFINDAN VE HANGİ KOŞULLARDA YAPILIR?
- GEBELİĞİN SONLANDIRMASINDA TIBBI YAKLAŞIMLAR
- KÜRTAJ(GEBELİK SONLANDIRILMASI) İŞLEMİ NASIL YAPILIR? KÜRTAJ NE KADAR SÜRER?
- KÜRTAJ SONRASI KÜRTAJ YAPTIRANLAR TARAFINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
- İstenmeyen gebelik sonlandırma vakalarında:
- EN ÇOK MERAK EDİLEN KONU İSE KÜRTAJ KISIRLIK NEDENİ OLABİLİRMİ?
- KÜRTAJ OLAN KİŞİ DAHA SONRA KÜRTAJ OLDUĞU HERHANGİ BİR ŞEKİLDE TESBİT EDİLEBİLİNİR Mİ?
- HANGİ DURUMLARDA KÜRTAJ YAPILMAMALIDIR?
- KÜRTAJ RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI
- TIBBI KÜRTAJ HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?
- KÜRTAJ BİLGİLERİ GİZLİ TUTULUR MU?
- KÜRTAJ FİYATLARI ANKARA 2021
- KÜRTAJ HAKKINDA EN SIK SORULAN SORULAR
- Kürtaj olurken acı duyulur mu?
- Kürtaj sonrası gözetim altında ne kadar kalınır?
- Kürtaj kayıtlara geçer mi?
- Kürtaj e-devlette çıkar mı?
- Kürtaj için babanın izni gerekir mi?
- İsteyen herkes kürtaj olabilir mi?
- Kürtajın riskleri nelerdir?
- 2. Kez kürtaj tehlikeli mi?
- Kürtajın başarılı olduğu nasıl anlaşılır?
- Kürtajdan sonra rahim zarar görür mü?
- Kürtaj olduktan sonra nelere dikkat etmek gerekir?
- Kürtajdan sonra ne zaman iyileşilir?
- Kürtaj sonrası rahim ne zaman toparlanır?
- OP.DR. MÜJDE KOYUNCU HAKKINDA GENEL HASTA YORUMLARI
KÜRTAJ İŞLEMİ NİÇİN UYGULANIR ?
1-Gebelik sonlandırması için yapılan Kürtaj işlemi.
2-Tıbbı Kürtaj. (Terim:Probe-küretaj)
GEBELİK SONLANDIRMASI İÇİN YAPILAN KÜRTAJ İŞLEMİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR? KÜRTAJ NE ZAMAN YAPILIR?
1- İstenmeyen gebelik durumu:Anne adayı gebeliğin devamını arzu etmiyor ve temelde herhangi bir hastalık durumu söz konusu değildir.
2- Gebeliğin devam etmesi durumunda,anne adayının sağlığı tehdit altında olacaksa
3- Gebelik takibi süresince bebekte yaşamla bağdaşmayan anomali varsa veya bebek hayatiyetini kaybettiyse(İntrautern Ex)
Gebeliğin devam etmesi anne sağlığını tehdit ediyorsa veya bebekte ciddi sakatlık durumu varsa Kürtaj işlemi için farklı prosedurler işlenir.Bu durumda gebelik 10 haftadan küçük ise istenmeyen gebelik’teki gibi muayenehanede Kürtaj yapılabilinir.10 haftadan büyük gebeliklerde ise Ankara’da devlet hastanesinin verdiği heyet raporu ile işlem yapılabilinir.10 haftadan büyük gebeliklerde Kürtaj işlemi yapmak doğru değil. Jinekolog tarafından uygun görülen ilaç ile ve doğum şeklinde hastane şartlarında gebelik sonlandırılır.10 haftadan büyük gebelikler Kürtaj şeklinde ve muayenehanede yapılırsa hastanın sağlığı risk altında olur.
10 haftadan büyük gebelik sonlandırmasında asla doğrudan Kürtaj önerilmez.
4- Düşük vakalarında,düşük’ten sonra rahim içinde parça kalmışsa(Tıbbı Terim:Rest-Küretaj)
Düşük vakalarında eğer hasta hamile olduğunu fark ettiği erken dönemde kadın hastalıkları uzmanına başvurup muayene sırasında düşükten önce gebelik kesesi ultrason ile rahim içinde tesbit edilmişse hastanın takip ve tedavisi için yapılacak rest Kürtaj işlemi yeterli olacaktır.
Ama eğer hasta düşük anında doktora başvurmuş ve daha önce jinekolog tarafından muayene edilmemişse rahim içerisindeki parçalar Kürtaj işlemi ile temzilendikten sonra hasta kanda gebelik testi ile takip edilmelidir.Nadir olmamakla beraber düşük materyalı ile dış gebelik rahim duvarı kalınlaşması aynı bulgulara sahip dir.Bu durumda eğer kadın hastalıkları uzmanı dikkatli olmayıp hastayı kanda BHCG dediğimiz gebelik testi ile takip etmezse dış gebelik vakası gözden kaçabilir.Bu şeklide yapılacak Kürtaj tedavi için yeterli olmayıp hasta tam anlamıyla sağlıklı bir şekilde tedavi edilmemiş olur.
Eğer Kürtaj konusunda merak ettiklerinizi öğrenmek, ayrıntılı bilgi almak isterseniz Ankara Kürtaj hizmeti için 0(312) 440 76 75- 0536 064 7044 numaralı telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.
GEBELİK SONLANDIRMA DURUMUNDA YASAL SÜREÇ NASIL İZLENİR? KÜRTAJ YASASI NASIL İŞLER? KÜRTAJ YASAL MI?
İstenmeyen gebelik sonlandırma vakalarında:
KÜRTAJ KAÇ HAFTAYA KADAR YAPILIR?
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre,Kürtaj işlemi yapılacak olan kişinin 18 yaşını doldurmuş,gebelik haftası ise 10 haftadan küçük olmalıdır.Kişi evli ise eşinin onayı gerekir.Evlilik dışı Kürtaj durumunda ise kişinin kendi rızası yeterlidir.
18 yaşını doldurmamış kişilerde ,kişinin velisinin bilgisi ve rızası Kürtaj işleminin yaptırması için yeterli değildir.Yasalara göre anne adayı18 yaşından küçük ise Kürtaj yaptırmak yasak olduğu gibi bu grup hastalar bildirimi zorunlu vakalar çerçevesinde değerlendirilmektedir.
Kürtaj Kaç Aydan Sonra Yapılamaz başlıklı makalemizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2- Anne veya bebeğe ait hastalık durumlarında:
Bebeğin sakat olduğu tetkiklerle kesinleştiği ,hamileliğin devam etmesi anne’nın sağlığını tehdit ettiği durumlarda,gebelik 10 haftadan büyüksede,kurul kararı ve anne-baba’nın rızası ile gebelik sonlandırılır.
GEBELİĞİN KAÇ HAFTALIK OLDUĞU NASIL HESAPLANIR?
İstenmeyen gebelik durumunda gebelik haftasının hesaplanması ve gebelik büyümeden Kürtaj kararı verilmesi çok önemlidir. Hasta genelde gebelik haftasını hesaplarken ilişki tarihinden itibaren haftaları saymakta ki bu durum çok yanıltıcı dır.Tıbbı olarak gebelik haftası şu şekilde hesaplanır.Hastanın son adet tarihinin başladığı günden itibaren haftaları sayması gerekir.Başka bir deyiş ile eğer son adet tarihinin ilk günüden bir gün geçtiyse tıbbı olarak bu hasta 4 haftalık gebe dir.Geçen haftalar 4 haftaya eklenerek tıbbı olarak gebeliğin kaç haftalık olduğu hesaplanır. Öreneğin hastanın son adet tarihi 1 Ocak ise,2 Şubatta 4 haftalık hamile dır. Kanda gebelik hormonu yani BHCG değerine bakarak net bir şekilde gebelik haftası hesaplanamaz.Çünkü hormon düzeyi ve gebelik haftası arasındaki kolerasyon ranji çok geniş tir. Örneğin 8000 ile 800000 arasındaki değer 6 ile 9 hafta arası diye belirtilir.Unutmamalıki en net gebelik haftası ultrason muayenesi ile klinikte saptanır.
Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilenler başlıklı blog yazımızı okuyarak daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.
KÜRTAJ İŞLEMİ KİMLER TARAFINDAN VE HANGİ KOŞULLARDA YAPILIR?
1- Kürtaj işlemi yalnız Kadın Hastalıkları-Doğum uzmanı tarafından sağlık kuruluşunda veya klinik ortamında muayenehanede yapılır. Kürtaj işleminde mahremiyet ve hasta-hekim arasındaki özel paylaşım konusuna özen gösterilmelidir.
2- Kürtajın riskleri gebelik haftası ilerledikçe artar.10 haftalık yasal sınır, kişinin sağlığı göz önünde bulundurarak bu şekilde tespit edilmiştir.Dolayısıyla Kürtaj kararı mutlaka 10 haftadan önce verilmelidir
GEBELİĞİN SONLANDIRMASINDA TIBBI YAKLAŞIMLAR
1- Kürtaj işlemi vakum tekniği ile (Enjektör içerisine negatif basınçla çekme şeklinde) yapılır.
2- Gebeliğin ilaçla sonlandırılması:Bu amaçla kullanılan ilaç henüz ülkemizde mevcut değildir. Öte yandan ülkemizde hatalı olarak söktürücü adı altında etken maddesi progesteron olan ilaçlar (kürtaj hapı, düşük hapı) halk tarafından düşük oluşturmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.Bilinmesi gerekirki bu grup ilçalar hamileliği sonlandırmakta etkisiz olduğu gibi,tam tersi hamileliği destekleyici özelliğe sahiptir.
Onun dışında etken maddesi olan ilaçlar rahim kasılmalarını başlatıp düşük olayını başlatabilmektedir. Fakat bu ilacın kullanılması eğer doktor tarafından verilmemiş ve doktor gözetiminde olmadan kullanılırsa anne hayatını ciddi bir şekilde tehdit eder.
İlaç yardımıyla rahim kasılmasını ve kanamayı başlatmak gebeliği sonlandırmak için çoğu zaman yeterli olmaz. Kanama başladıktan sonra düşük geçekleşmesi arasındaki geçen süre kişiden kişiye göre değişmekte aynı zamanda gebelik haftası ile de ilişkilidir. Bazen bu süre 2-3 güne kadar uzamaktadır. Bu süre içerisinde hastada şiddetli ağrı ve bazen aşırı kanama olabilir.
Bu yüzden hasta yakından takip edilmeli belirli aralıklarla klinik ortamında ultrason ile rahim içi kontrol edilmelidir. Çoğu zaman bu şekilde başlayan düşük, kendiliğinden tamamlanamaz. Rahim içindeki parçalar Kürtaj yoluyla temizlenmesi gerekir.Kanama başladıktan sonra tam düşük gerçekleşmesi arasındaki süre uzadıkça enfeksiyon ve iltihaplanma riski ciddi bir şekilde artar.
Zamanında Kürtaj ile olaya müdahale edilmezse rahim duvarlarında enfeksiyona bağlı yapışıklık oluşmakta kişinin daha sonra sağlıklı bir gebeliğe sahip olması zorlaşmaktadır.
Bütün bu yan etkiler göz önünde bulundurarak ,Kürtaj harici ilaçla gebelik sonlandırılması hasta tarafından daha kolay bir yöntem olarak görülmemelidir.
Eğer Kürtaj konusunda merak ettiklerinizi öğrenmek, ayrıntılı bilgi almak isterseniz Ankara Kürtaj hizmeti için 0(312) 440 76 75- 0536 064 7044 numaralı telefonlardan bize ulaşabilir ve randevu ile kliniğimize ziyarette bulunabilirsiniz.
KÜRTAJ(GEBELİK SONLANDIRILMASI) İŞLEMİ NASIL YAPILIR? KÜRTAJ NE KADAR SÜRER?
Ankara’da Kürtaj nasıl olur sorusuna cevap vermemiz gerekirse;
- İşlem yapılmadan önce hasta ultrasonla muayene edilir.Ultrasonda gebelik kesesi mutlaka tesbit edilmelidir.Gebelik kesesi görülmeden yapılan müdahale hastaya zarar verebilir.(Hasta hamile olmayabilir,dış gebelik olabilir veya hamileliğin çok erken safhası olabilir)
- İşlem anestezi altında yapılır.Muayenehanede yapılan anestezi,ofis şartlarında güvenle uygulanabilecek anestezidir.Aslında anesteziden ziyade bir nevi sedasyon uygulamasıdır.Sedasyon Anestezi Uzmanı tarafından verilen uygun ilaçlarla uygulanır ve herhangi bir risk ve yan etki söz konusu değildir. Hasta işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez.Daha sonra işlem hakkında herhangi bir şey hatırlamaz.Daha önce normal doğum yapan bayanlarda lokal anestezi uygulanabilir. Fakat yinede işlemin psikolojik travmasıda düşünülürse genel anestezi daha çok tercih edilir.Merkezimizde işlem boyunca ve işlemden yarım saat sonrasına kadar hasta anestezi uzmanı tarafından kontrol altında tutulur.
- Hasta işlem yapılmadan önce 6 saat süryle hiçbir şey yiyip içmemeli.
- Hasta jinekoloji masasında hazırlandıktan sonra anestezi uzmanı tarafından gerekli ilaçlar verilerek uyutulur.
- Vajen’e spekulum yerleştirilir.Vajen ve rahim ağzı ilaçla temizlendikten sonra,rahim ağzı özel aletlerle genişletilir. Rahim içi plastik kanül ve ona bağlı olan vakum aleti ile boşaltılır. Kanama kontrolu takiben işleme son verilir.Op.Dr.Müjde Koyuncu muayenehanesinde Kürtaj başladığı andan sona erdiği Kürtaj süresi kadar işlemi ultrason eşliğinde yapar.Kürtaj işlemi bittikten sonra hasta uyandırmadan tekrar ultrasonla kontrolu yapıp her hangi bir problem olmadığından emin olunduktan sonra hasta uyandırılır.Hastalar tarafından en çok merak edilen konu Kürtaj işleminden sonra vajende kalıcı genişleme olup olmadığı dir. Kürtaj işleminde kullanılan spekulum,muayene sırasında kullandığımız spekulum ile aynıdır. Nasılki jinekolojik muayeneden sonra vajende kalıcı genişleme olmuyorsa Kürtaj işleminden sonrada vajende herhangi kalıcı bir genişleme olmaz.
- Hasta dinlenme odasında yarım saat dinlendirilir.
- İşlemden sonra(Dinlenme süresi bitince),hasta istediğini yiyip içebilir.
- İşlem sırasında herhengi bir enfeksiyon tesbit edilmezsa antibiyotik tedavisine gerek yoktur.Ağrı kesici reçetesi verilir.
Nadiren gebelik kesesi çok küçük olup(5 haftadan küçük gebelikler) Kürtaj yapılmasına rağmen gebelik devam edebilir.Bu sakıncalı durumla karşılaşmamak için en doğrusu gebelik kesesi ultrasonla görülüp,hekimin önerdiği zamanda Kürtaj işleminin yapılmasıdır.
Halk arasında ilk Kürtaj sakıncalıdır ve bir daha hamilelik oluşmaz inanışları mevcut. Kürtaj işlemi uygun koşullarda ve uzman tarafından yapıldığı sürece yan etkileri yok denecek kadar azdır. İstisnai bazı durumlarda kişinin anatomik anomaliler nedeniyle Kürtaj işlemi gerçekleşmiyebilir. Çok az rastlanan bu durumlarda da deneyimli bir jinekolog doğru tanıyı koyarak ,kişinin sağlığına zarar gelmeden farklı metodlarla Kürtaj işlemini tamamlayabilir.
Eğer Kürtaj konusunda merak ettiklerinizi öğrenmek, ayrıntılı bilgi almak isterseniz Ankara Kürtaj hizmeti için 0(312) 440 76 75- 0536 064 7044 numaralı telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.
KÜRTAJ SONRASI KÜRTAJ YAPTIRANLAR TARAFINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
1- Kürtaj işlemi yapıldığı gün hasta tercihen evde dinlenmeli .O gün için hasta dikkat isteyen işlerden (örneğin:araba kullanmak) ve alkollu içeceklerden uzak durmalı
2- İşlemden sonra birkaç güne kadar günde 1-2 pedlik kanama olabilir(küçük parçalar şeklindede olabilir).İşlemden sonra 2 haftaya kadar denize havuza girilmemeli,banyo yapılacaksa ayakta duş şeklinde yapılmalıdır.
Kürtaj işleminde 2 hafta sonrasına kadar kanamanın olup olmamsı ve kanama miktarı kişiden kişiye değiştiği gibi aynı kişinin farklı zaman diliminde yaptırdığı Kürtajlarda farklı olabilir.Yani Kürtajdan sonraki ilk iki hafta kanamanın olup olmaması ve kanama miktarının bir standardı yoktur.
3- İşlemden sonraki günlerde şiddetli ağrı ateş yükselmesi veya fazla miktarda kanama olursa mutlaka hekime başvurulmalı.
Kürtajdan sonraki bir hafta -10 güne kadar adet zamanındaki gibi kasık ağrısı normaldır.Adet sancısından daha şiddetli olan kasık ağrısı özellikle ateş ile birlikte olursa Kürtajdan sonra iltihaplanma ve enfeksiyon var demektir.Bu durumda kanama normalden az veya fazla olabilir.Yani enfeksiyon varlğı kanama miktarı ile ilgili değildir.Kürtajdan sonra tampon kullanılması enfeksiyon riskini arttırmakta Kürtaj sonrası kanamalar için ped kullanılması tercih edilmelidir.
4- İşlemden sonra iki hafta süreyle cinsel ilişkide bulunulmamalı(ağrı ve enfeksiyon tetiklenebilir),iki haftanın sonunda bulunduğu ilk ilişkiden itibaren korunmaya dikkat etmeli çünkü Kürtajdan sonraki 15.günde ilişkide bulunp korunmadığı takdirde o ilişkiden dahi tekrar hamile kalabilir.
5- Kısacası Kürtajdan sonraki iki hafta hasta her zamankinden daha dikkatlı olmalı ağır spor,ağır iş yapmaktan kaçınmalı,sürekli ayakta durmamalı vegünlük yaşantısındaki aktivitelere ek aktivitelerde bulunmamlı dır.
6- Kürtajdan sonraki ilk adet düzensiz olabilir.20 ile 40 gün arası herhangi bir dönemde olabilir.kanda gebelik hormonu ne zaman sıfırlanırsa kişi o zaman adet olur. Kanda gebelik hormonunun sıfırlanması Kürtajdan sonra ortalama 1 ayda gerçekleşir.Gebelik haftasına ve kişinin fizyolojik durumuna göre 20 ile 40 gün arası değişebilir.
Kürtaj işlemi aslında mekanik bir işlem olup, işlemden sonra hasta adet görene kadar(Ortalama 20 ile 40 gün) gebelik hormonları azalarak vücutta kalmaktadır. Buna bağlı olarak sorunsuz bir Kürtaj işleminden sonra idrar ve kanda gebelik testi pozitif olarak görülmektedir.
7- Kürtaj sonrası hastanın psikolojik durumu en az fiziksel sağlığı kadar gözönünde bulundurulmalı.Fizyolojik olarak Kürtajdan sonra kanda gebelik hormonu azalarak devam ettiği için ,kişinin ruhsal durumu bu hormonun etkisi altında dır.Fakat Kürtajdan sonra ortalama 1 ay içinde bu hormonun seviyesi tamamen sıfırlanır.Bununla bağlantılı olarak eğer Kürtajdan 1 ay geçmesine rağmen hala hasta da ruhsal sıkıntı ve depresyon belirtisi varsa durum dikkate alınmalıdır.Ayrıca istenmeyen gebelik durumu ve Kürtaj kararı çoğu zaman sosyal nedenlerden dolayı verildiği için ,kişi durumu kabullenmekte zorlanır buda ruhsal sıkıntıya ve depresyona neden olmaktadır. Bu durumu hafifletmek ve hasta tarafından kabullenmesini sağlamak açısından kişinin yakınlarının yardımı ve jinekolog hekimin yaklaşımı önem kazanmaktadır.
Kürtaj öncesi veya sonrasında korunmasız bir ilişkide gebe kalmamanın yollarına bu blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.
EN ÇOK MERAK EDİLEN KONU İSE KÜRTAJ KISIRLIK NEDENİ OLABİLİRMİ?
Kürtaj işlemi optimum şartlarda ve deneyimli kadın hastalıkları uzmanı tarafından yapıldığı takdirde asla Kürtaj kısrlık nedeni olmaz.Halk arasında ilk gebelik Kürtaj kısırlık nedeni dır diye yanlış bir kanaat vardırki asla doğru değildir.Fakat unutulmamlı ki hamile kalmak multifaktoryel bir olaydır.Örneğin hasta Kürtajdan 5 yıl sonra hamile kalmaya karar verip hamile kalamıyorsa bunu Kürtaj kısırık yaptı diye yorumlamamalı.Geçen 5 yıl içerisinde kadında azalan yumurtalık aktivitesi,rahim de myom oluşması gibi farklı nedenlerden dolayı hamile kalamıyordur.Burdan yola çıkarak Kürtaj yaptıracak kişinin bu konuyu etraflı düşünüp karar vermesi önerilir.
Bir kereden fazla Kürtaj olmak kısırlığa neden olurmu? merak edilen sorulardan birisidir.
Öncelikle Kürtajin gebelikten korunma yolu olmadığı unutulmamlı ,tıbbı ve etkin yöntemlerle korunup kişinin istediği zaman çocuk sahibi olması önerilir.Fakat son çare olarak daha önce Kürtaj olan kişi tekrar hamile kalıp doğrumak istemiyorsa Kürtaj işlemi yapılabilinir.Kürtaj sayısından ziyade rahim duvarının hamilelik için elverişli olmasını engelleyen olay iki Kürtaj arası geçen süredir. Üst üstte kısa sürede Kürtaj olmak rahim duvarının incelmesine ,yapışıklık oluşmasını zemin hazırlamktadır.Tabiki bu durum gözönünde bulundurup jinekolg Kürtajdan sonra rahim duvarını destekleyen tedavileri ihmal etmemelidir.
Eğer Kürtaj konusunda merak ettiklerinizi öğrenmek, ayrıntılı bilgi almak isterseniz Ankara Kürtaj hizmeti için 0(312) 440 76 75- 0536 064 7044 numaralı telefonlardan bize ulaşabilirsiniz. .
KÜRTAJ OLAN KİŞİ DAHA SONRA KÜRTAJ OLDUĞU HERHANGİ BİR ŞEKİLDE TESBİT EDİLEBİLİNİR Mİ?
Kürtaj işlemi başarılı bir şekilde yapıldığı takdirde tıbbı olarak kişinin Kürtaj olduğu tesbit edilemez(.Tabi ki Kürtajdan sonra en az bir ay geçmesi gerekir ki kanda gebelik hormonları sıfırlansın ve bu şekilde Kürtaja dair herhang bir belirti kalmamış olsun)
Bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgiye kürtaj anlaşılır mı? başlıklı blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.
HANGİ DURUMLARDA KÜRTAJ YAPILMAMALIDIR?
Çok nadir görülmekle birlikte hastada doğuştan veya sonradan oluşan rahim veya rahim ağızındaki normal dışı durumlardan dolayı Kürtaj işlemi gerçekleşemez.Bu durumda kadın hastalıkları uzmanının tecrübesi büyük rol oynamkatadır.Aksi takdirde hastada kalıcı olarak sağlık problemleri gelişebilir.Bu durumlara bir kaç örnek vermek gerekirse:
1- Rahim ağzında doğuştan veya sık tekrarlayan enfeksyon ve girişimlerden dolayı yapışıklık olması
2- Rahim içerisindeki yapışıklıklar
3- Rahimde septa olması(Uterin septa)
4- Çift rahim ve diğer rahim anomalileri(Uterus Bicornus,Didelphi,Unicornus)
5- Hastada yaygın genital ve pelvik enfeksiyonu varlığı (PID)
6- Kan pıhtılaşma bozuklukları ve kalp akciğer ve diğer sistemik hastalıklar
Bu konuda daha detaylı bilgiye Kimler Kürtaj Yaptıramaz başlıklı makalemizden ulaşabilirsiniz.
KÜRTAJ RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI
1- Rahim iltihabı(Endometrit),sistemik enfeksiyon
2- Servix dediğimiz rahim ağzı yaralanmaları
3- Rahim duvarında yapışıklık oluşması(Asherman sendromu),buna bağlı olarak hastada
adet görememe ve bir daha hamile kalamaması
Bütün bu sayılan risk ve komplikasyonlar deneyimli bir jinekolog tarafından önceden öngörülüp önlenebilmektedir.Optimum şartlarda ehil ellerde yapılan Kürtaj işleminde bu riskler yaşanmaz.
Yine de unutmamalı ki Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir. Mümkün olduğu sürece eşler korunmaya dikkat etmeli ve istedikleri zaman çocuk sahibi olmalılar.
TIBBI KÜRTAJ HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?
- Kanama düzensizliği olan hastalarda tanı amaçlı yapılan Kürtaj işlemidir.Bu şekilde kanamaya neden olan hastalığa tanı konulmaktadır. Bu sebeple yapılan Kürtaj işlemi aynı zamanda tedavi edici etkisi olup,hastanın kanamasını durdurmak için uygulanmaktadır.
- Rahim ağzında veya rahimde polip varlığında
- Rahimde myom varlığı özellikle sıradışı kanama ile birlikte ise
- Menopoz sonrası kanamalar
- Rahim duvarı kalınlaşması(Endmetrial Hiperplazi) ve Endometrium kanser riski
Tanı amaçlı yapılan Kürtaj işleminde alınan parçalar patolog tarafından incelenir. Patoloji raporundaki bligiler ışığında hastya uygun tedavi planlanır.Bu şekilde yapılan Kürtaj işlemi ve patolojik sonuç bir yıl süreyle yeterli olur.Yani eğer hasta bir yıl içerisinde tekrar düzensiz kanamaları başlarsa yeniden Kürtaj işlemi yapılmasına gerek yoktur.
KÜRTAJ BİLGİLERİ GİZLİ TUTULUR MU?
Sadece ankara kürtaj işlemi için değil, hasta hakları kanunu gereğince gerçekleştirilecek tüm işlemler için, hastaya yapılan veya yapılacak olan bütün işlemler ile hastaya ait tüm bilgiler, hastanın kendisi dışında hiç kimse ile kesinlikle paylaşılamaz ve gizli tutulur.
KÜRTAJ FİYATLARI ANKARA 2021
Kürtaj fiyatlarını etkileyen birçok faktör vardır. Burada önemli olan nokta Kürtaj fiyatı değil Kürtajın nasıl ve hangi ortamda yapıldığıdır. Bu nedenle bir tercih yaparken diğer etmenleri göz önünde bulundurmanız çok daha değerlidir. Ekşi sözlük üzerinden de en çok yapılan sorgulardan biri olan Kürtaj fiyatları ekşi araması için size önerim önceliğinizin fiyat olmamasıdır.
Ankara’da Kürtaj konusunda en iyi doktor seçimini yaparken de diğer cerrahi müdaheleler gibi uygulayıcı hekimin bilgisi, uzmanlık alanında yeterliliği ve ilgili alandaki deneyimi fiyat değerlendirmesinde göz ardı edilmemesi gereken faktörler arasında bulunmalıdır. Bunun dışında ise işlem esnasında kullanılan malzemenin sahip olduğu kalite, ortam sterilizasyonu ve hasta konforu diğer önemli kriteler olarak fiyat değerlendirmesinde göz önünde bulundurulması gereken faktörlerdendir.
Ankara kürtaj fiyatları il bazlı (istanbul kürtaj fiyatları, antalya kürtaj fiyatları) değişiklik gösterirken, tercih edilen semt (Kızılay, Ümitköy kürtaj fiyatları vb.) seçimlerine göre de kürtaj fiyatları değişkenlik göstermektedir.
Son olarak kürtaj işlemini gerçekleştirecek klinik tarafından belirlenen fiyat politikası gereği ankara kürtaj fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir.
KÜRTAJ HAKKINDA EN SIK SORULAN SORULAR
Kürtaj olurken acı duyulur mu?
Kürtaj yapıldığı esnada, kürtaj olan hasta herhangi bir acı vs. hissetmez. Fakat yapılan işlemden sonra 1-2 gün acı ve hafif ağrı hissedebilir. Ağrı hissedildiği durumlarda hekiminizin tavsiye ettiği ilaçları kullanabilirsiniz.
Kürtaj sonrası gözetim altında ne kadar kalınır?
Kürtaj, kısa süren bir operasyondur ve hastanın kürtaj olduktan sonra hastanın gözlem altında tutulması gereklidir. Kürtaj sonrası hastalar 15-30 dakika gibi kısa bir süre içerisinde ayağa kalkıp yürüyebilirler ve aynı gün içerisinde eve gidip normal hayatına devam edebilirler.
Kürtaj kayıtlara geçer mi?
Kürtaj gizlilik ihlali yapılmaması gereken bir operasyondur. Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir. Bu kayıtlar devlet hastanelerinin kayıtlarında bulunur. Özel hastanede veya muayenehanelerde ise yapılan kürtaj operasyonu geçiren hastanın her işlemi dışarıdan herhangi bir kişiyle paylaşılmayacak şekilde gizli bir ortamda saklı tutulur. Fakat bu durum sadece doktor ve hasta arasında bilinir. Kürtaj operasyonu geçiren hastanın bilgileri gizli tutularak kürtaj gizliliği sağlanır.
Kürtaj e-devlette çıkar mı?
Kürtaj operasyonu yapılan tüm özel hastanelerde ve muayenehanelerde kürtaj operasyonu geçirdiğinizin bilgisi başka hiçbir kurumla paylaşılmaz. Aileye, sağlık ocağına veya herhangi bir kişiye bilgi verilmez.
Kürtaj için babanın izni gerekir mi?
Kürtaj operasyonunun yapılması için anne ve baba adayından bazı onayların alınması gerekmektedir. Kürtaj operasyonu için babanın izni bu konuda ilk sırada gelir. Babanın iznini almadan yasal olarak kürtaj operasyonu yapan herhangi bir kurumun kürtaj işlemi yapması mümkün değildir. Evli olanlar kişiler için babadan izin alınması gerekir fakat bekar anne adayı için bu şarta gerek duyulmaz.
İsteyen herkes kürtaj olabilir mi?
Kürtaj operasyonu, 10. haftaya kadar yapılabilir fakat erkenden yapılan müdahale daha iyidir. Kürtajın psikolojiyi en az etkilemesi için, 10. haftaya kadar beklememek anne adayları için daha iyi olabilir. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre kürtajın yapılması gereken en uygun dönemler, adet tarihinden itibaren 1 – 3 hafta arasında ki süredir. Fakat en uygun kürtaj tarihinin belirlenebilmesi için ultrason yapacak olan doktorun görüşleri önemlidir.
Kürtajın riskleri nelerdir?
Kürtaj operasyonu, bütün tıbbi müdahaleler gibi kendince belli riskleri barındıran bir operasyondur. Bu risklere bakacak olursak, çok düşük bir ihtimalle aşırı kanama, rahim delinmesi ve rahmin içinde parça kalması gibi riskler olabilir. Bu sebeple kürtaj operasyonunun yapılacağı yerin kalitesi önemlidir. Steril şartlarda, kaliteli bir tıp merkezinde kürtaj operasyonu yapılırsa, bu riskler sıfıra yakındır. Yasal olmayan işletmelere kürtaj operasyonu için giderseniz, yukarıda bahsedilen riskler sizin için de söz konusu olabilir.
2. Kez kürtaj tehlikeli mi?
İlk kürtaj operasyonunda olduğu kadar nadir riskler ikinci ve sonrasında yapılan diğer kürtajlarda da vardır. Yani geçirilen ilk kürtaj operasyonunda ne kadar risk varsa yapılacak diğer kürtajlarda da aynı risk vardır. Yapılan kürtajın riski kaliteli bir tıp merkezinde sağlıklı bir şekilde yapılmasıyla ilişkilidir. Yapılan kürtaj sayısının artması fazladan risk oluşturmaz.
Kürtajın başarılı olduğu nasıl anlaşılır?
Kürtajdan sonra 15 dk.-Yarım saat gözlemden sonra hasta eve gönderilir. Bu süre içerisinde veya takip eden 2 hafta içerisinde hastanın olağan dışı bulgu ve şikayeti olursa(kanama, şiddetli ağrı, ateş, vs.) mutlaka hekimine başvurması önerilir. Kürtaj operasyonu kadını hem fiziksel hem de ruhsal anlamda yorar bu yüzden hastanın yapılan operasyondan sonra dinlenmesi gerekir. Fakat bunların yanı sıra kürtaj operasyonunun başarısız olma ihtimali vardır.
Başarısız kürtaj; Kürtaj operasyonu geçiren hastanın gebelik sürecinin devam ettiği anlamına gelir. Kürtaj operasyonunun başarısız olamaması adına hastanın ultrason ile rahminin boş olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Kürtajdan sonra rahim zarar görür mü?
Kürtaj operasyonu genellikle rahme zarar vermez. Fakat operasyon risklerine bağlı olarak kürtaj sonrası parça kalması, enfeksiyon oluşabilir ve rahim içi yapışıklığın artmasından dolayı tekrar gebelik zorlaşabilir. Bu risklerin gerçekleşme ihtimali çok düşüktür. Genellikle doğru yapılan kürtaj operasyonları rahim içerisine zarar vermez.
Kürtaj olduktan sonra nelere dikkat etmek gerekir?
Kürtaj operasyonu sonrası doktorunuz tarafından verilen ilaçların sorunsuz ve düzgün bir şekilde kullanılması gerekir. Aynı zamanda doktor kontrollerine düzenli bir şekilde gidilmesi gerekir. Kürtaj operasyonu sonrasında oluşabilecek kanama, koku gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.
Kürtajdan sonra ne zaman iyileşilir?
Genel veya lokal anesteziyle yapılan kürtaj operasyonu sonrası hasta aynı gün normal hayatına dönebilir. Bütün cerrahi operasyonlarda olduğu gibi kürtaj operasyonu sonrasında da dikkat edilmesi gerekir. Kürtaj operasyonu sonrasında hasta ağır işler yapmamalı ve dinlenmelidir. Kısa süren ve ağrısız bir operasyon olan kürtaj sonrası iyileşme süresi hızlıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında iyileşme sürecinde kasıkta hafif ağrılar dışında şiddetli ağrı olmaz. Kürtaj operasyonu yapıldıktan sonra hastanın tamamen iyileşmesi için gereken normal süre iki haftadır.
Kürtaj sonrası rahim ne zaman toparlanır?
Kürtaj operasyonundan sonra rahmin toparlanması için zamana ihtiyaç duyulur. Kürtaj operasyonu basit bir işlem gibi gözükebilir fakat bütün cerrahi işlemlerde olduğu gibi kürtajdan sonrada hastanın tamamen kendini toparlaması beklenmelidir. Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir.
Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir. Kürtaj operasyonundan sonra rahmin ve rahim içi duvarlarının eski haline dönmesi gerekir. Kürtaj operasyonundan sonra rahim kendini yeniler ve rahmin duvarları kendini yeni bir hamilelik için eski haline döndürür.
OP.DR. MÜJDE KOYUNCU HAKKINDA GENEL HASTA YORUMLARI
Yorum: Yüzümdeki sivilceler ve saç dökülmesi şikayeti ile cildiye doktoruna gittim. O da bana önce kadın hastalıkları uzmanına gitmemi önerdi. Kafam çok karışmıştı. Şikâyetlerimin kadın doğum ile ne ilgisi olabilir diye internetten araştırmaya başladım. Öğrendim ki pikos hastalığı olabilir ve bu durumda çoğunlukla hormon ilaçları veriliyor internette araştırırken bu sitede Dr. Müjde Hanımı buldum fakat o da hormon tedavisi verirse ne yapacağım diye tedirgindim. Doktor Hanım öncelikle dikkatli bir şekilde ultrasonla beni muayene etti. Çok uzun ve net açıklamalarla her şeyi anlayabileceğim şekilde bana anlattı. Üstelik bu hastalık için hormon tedavisi dışında alternatif tedaviler olduğunu anlattı. Beni düzenli kontrollere çağırdı. Açıkcası maueyene gittiğimde bu kadar memnun ve mutlu ayrılacağımı hiç düşünmemiştim. Kendisine çok teşekkür ediyorum kesinlikle düzenli takiplere gideceğim.
Yorum: Bir ay önce kadın doğum muayenesinde spiralimin ipinin olmadığını öğrendim.bu durumda eğer müdahale ile doktor spiralımı çıkaramazsa ameliyat olmam gerektiğini öğrenince çok korkmuştum.Bu siteden araştırarak doktor Müjde hanıma gitmeye karar verdim.Muayeneye gittiğimde ne kadar doğru karar verdiğimi hemen anladım.Doktor hanımda aynı şekilde spiralımı bulup çıkarmayı deniyeceğini olmazsa ameliyat olmam gerektiğini söyledi ve bana muayyen günümde işlem için tekrar randevu verdi.muayenehaneye tekrar gittiğimde nedense içim çok rahatdi.Doktor hanımın yaklaşımı kendinden emin tavrı beni çok rahatlatmıştı.Hiç ağrı çekmeden kısa bir işlemden sonra spiralımı çıkardı ve beni bu dertten kurtardı.Allah bin kere razı olsun.Bundan sonra hiç tereddüt etmeden hep kendisine gidecem.
Yorum: Müjde hanımı internetten bulup gittim ve tanıştığım için çok mutlu oldum. Çikolata kisti hastalığı nedeniyle adet düzensizliği ve ağrılarım vardı. Bunun için bir çok kez muayene oldum ve birçok ilaç tedavisi aldım . Fakat hiçbir zaman hastalığım hakkında detaylı bilgi alamamıştım. Üstelik çoğu kez evlendiğimde çocuk sahibi olamama ihtimalinin yüksek olduğu söylenmişti. Son bir umut internetten dr müjde hanıma ulaştım Öncelikle benim tüm şikayetlerimi dikkatle dinledi.Muayene sonunda hastalığım hakkında beni fazlasıyla bilgilendirdi. Ameliyat dışında tedavi alternatiflerini açıkladı.En önemlisi ilerde hamile kalabileceğimi de söyledi. 2 aydan beri önerdiği tedaviyi harfiyen yerine getiriyorum. Henüz hamilelik planlamadığım için ilerde ne olur bilmem ama en azında ağrılarım çok azaldı daha da önemlisi psikolojik yönden çok rahatladım. Buradan müjde hanıma birkez daha çok teşekkür ediyorum.
Yorum: Dr Müjde hanım daha önce yengemin gebeligini takip etmiş ve dogumunu gercekleştirmişti,bende onun tavsiyesiyle gittim şu an gebelik sürecimi takip ediyor ve cok memnunum alanında uzman bi doktor.
Yorum: Daha önce müjde hanımı internetten araştırarak muayeneye gitmiş ve memnun kalmıştım.Geçen gün başka rahatsızlığım için tekrar müjde hanıma gittim.Anlayışlı ve sıcak yaklaşımı beni çok rahatlattı. Muayenehanin steril ortamı çalışanların saygılı ve samimi olmaları ayrıca beni etkiledi.Tedavim hiç ağrı çekmeden mükemmel sonuçlandı.Burdan tekrar kendisine teşekkür etmek istedim. Bu kadar tecrübeli ve işini severek yapan bir doktorla tanıştığım için çok mutluyum.
Yorum: Eşimin gebeliği nedeniyle tavsiye üzerine hocamızdan randevu aldık. Yaklaşım tarzı, sakin ve gayet nazik şekilde bilgilendirme yapması vs. insana kendini güvende hissettiriyor. Müjde Hanım hakkında yazılan yorumların ne kadar doğru olduğunu gördük. Gözünüz kapalı randevu alabilirsiniz. Herkese tavsiye ediyoruz…
Yorum: hamile olduğumu öğrendiğimizde müjde hanımla kontrollere başladık.ve bize dünyanın en güzel haberini verdi, ikizlerimiz olacaktı.zorlu bir süreçti ve bu süreçte müjde hanım her zaman yanımdaydı. 4. ayda aşırı derecede kanamam başlamıştı, korkuyla düşük yaptığımı düşünmeye başlamıştım.sabah ilk randevusunu benim için ayarladı muayene etti ve yapılan bir testten sonra kanamamın sebebini buldu kan pıhtılaşmasıymış. sadece hergün yapılan bir iğneyle bu sorunum tamamen çözüldü.bilgi ve tecrübesiyle tanıyı koyup tedavimi uyguladı.doğuma yakın bir zamanda ise yüksek tansiyonumun da sebebini bularak erken doğuma aldı ve iki oğlumuzu da sağlıkla kucağımıza verdi. ilgisine, bilgisine minnettarım. hiç bekletmeden randevularımıza hep zamanında aldı ve anne sıcaklığında tüm sorularımı rahatlıkla sorarak çok güzel bir hamilelik süreci yaşattı bana .herşey için sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.
Yorum: Büşra&Emre çifti Aysu Zeynep’in anne babası olarak biricik doktorumuza geç kalmış yorumumuz. Müjde Hanım benim hamilelik sürecimde hem doktorum hem annem hem arkadaşım oldu. Sıcak samimi esprili sohbetleri neşelendirirken kendinden emin konuşması bilgilendirmesi her zaman beni ve eşimi bebeğimiz hakkında güvende hissettirdi. Beni 7 ay boyunca sadece bebeğimi değil benide büyüttü. Sakinliğiyle verdiği huzurla çok rahat pozitif bir hamilelik süreci geçirdik. Kesinlikle önce hastalarım diyen bir doktor. Müjde Hanım’a takibe başlarsanız söyleyeceklerinizi soracaklarınızı bir kağıda not almanıza gerek yok Müjde Hanım zaten siz söylemeden her şeyi haftası haftasına anlatıyor. Müjde Hanım a doğumdan 1 hafta sonra ve 2 ay sonunda gidiyorsunuz ve sonrasında özlüyorsunuz. Zaman geçtikçe hayatınızda bir boşluk olduğunu ve bunun Müjde Hanım olduğunu anlayıp arayıp sesini duymak istiyorsunuz aradığınızda da aynı samimiyette sohbetle neşeniz yerine geliyor. Annemin de dediği gibi ben ömrümde böyle bir doktor görmedim eşi benzeri yok.
Eğer Kürtaj konusunda merak ettiklerinizi öğrenmek, ayrıntılı bilgi almak isterseniz Ankara Kürtaj hizmeti için 0(312) 440 76 75- 0536 064 7044 numaralı telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.
Op.Dr. Müjde Koyuncu Merak Edilen Soruları Yanıtlıyor
Kürtaj için ayrıntılı bilgi ve tarihçesi için güzel bir kaynak